05 czerwca 2024 r. uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej im. Zofii Przewłockiej w Woli Gałęzowskiej wzięli udział w wyjątkowych zajęciach techniki, podczas których mieli okazję samodzielnie przygotować tortillę. Wydarzenie to było możliwe dzięki nowoczesnym pomocom zakupionym w ramach programu Laboratoria Przyszłości, który ma na celu wsparcie polskich szkół w rozwoju kompetencji technicznych uczniów.
Podczas zajęć uczniowie zostali zapoznani z różnymi etapami przygotowywania tortilli. Wykorzystane pomoce, takie jak nowoczesne miksery oraz kuchenka elektryczna znacznie ułatwiły pracę i uczyniły zajęcia bardziej atrakcyjnymi. Wszyscy przynieśli kolorową paprykę, ogórki, sałatę, wędlinę, ser żółty oraz wspaniały sos jogurtowy.
Nasi piątoklasiści wykonali niesamowicie apetyczne i pyszne tortille, co potwierdzili po degustacji. Przyznali także, że przygotowanie zdrowych i smacznych potraw, nie jest trudne i warto jeść je częściej.