W dniu 22 listopada 2023 roku Szkołę Podstawową im. Z Przewłockiej w Woli Gałęzowskiej odwiedzili niezwykli goście. Przedszkolaki oraz uczniowie klas 1-3 spotkali się z pracownikami mleczarni. Celem spotkania było poznanie procesu powstawania serów oraz zrozumienie tajemnicy dziur w serze. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się jak z surowego mleka powstają różne rodzaje serów, jak długo leżakują poszczególne ich gatunki. Prawdziwym zaskoczeniem była informacja o tym, jak powstają dziury w serze. Dzieci miały wiele pomysłów na wyjaśnienie tego zjawiska, a najczęstszym był ten, że dziury w serze robią myszki :).
Jak się okazało, puste przestrzenie w środku sera są skutkiem działania specjalnej bakterii!
Spotkanie z zespołem mleczarni dostarczyło przedszkolakom i uczniom nie tylko rzetelnej wiedzy. Dzieci miały również okazję degustować kilka gatunków sera, cieszyć się ich smakiem z dodatkiem słodkich konfitur i miodu. Było naprawdę pysznie! Na koniec każdy uczestnik został obdarowany gadżetami reklamującymi firmę Spomlek.
Bardzo serdecznie dziękujemy za wizytę Pani Ewie Bartnik – Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bychawie, Pani Paulinie Popławskiej oraz panu Arkadiuszowi Bednarczykowi z działu marketingu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim.