Od najmłodszych lat rozwijamy świadomość prawidłowego odżywiania, w związku z tym nasze przedszkolaki wiedzą jak dbać o swoje zdrowie. We czwartek 27 kwietnia przedszkolaki samodzielnie wykonywały wiosenne kanapki. Działania poprzedziła pogadanka na temat zachowania higieny (mycia rąk), a także jedzenia zdrowych produktów. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy razem zabrali się do pracy. Na stołach zagościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewka, ogórki, pomidory a także szczypiorek. Nie zabrakło także wędliny, sera, jajek, pieczywa oraz przyborów kuchennych pomocnych w pracy. Wszystkie dzieci z wielkim zaangażowaniem, samodzielnie układały tworząc na kanapkach bardzo ciekawe kompozycje. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę smakowicie – nic więc dziwnego, że po kulinarnej przygodzie znikły z talerzy bardzo szybko, bo przecież każdy z nas wie, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształtują w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają wyobraźnię i kreatywność oraz utrwalają nawyki higieniczne. Dziękujemy rodzicom za pomoc w przygotowaniu produktów.